Balkong och uteplats
Om du har en balkong, med eller utan inglasning, eller en uteplats kan du njuta extra mycket av solen och kanske av blommor och grönt. Ta hand om den, så att den ser trevlig ut för dig själv och dina grannar.
Gärna balkonglådor och krukor, men ingen fast montering
Om du har balkong är det viktigt att du tar hand om den så att den ser städad och trevlig ut. Du får gärna plantera i krukor och balkonglådor. Av säkerhetsskäl måste balkonglådorna sitta på insidan av räcket. Tänk på att vattna så att det inte hamnar på grannens balkong. Det är tillåtet att lägga ett löst golv på balkongen. Se bara till att höjden mellan golvet och överkanten på räcket följer de säkerhetsbestämmelser som finns.
Inte tillåtet att göra hål eller måla
Det är inte tillåtet att göra hål för att fästa saker på balkongräcken, inglasningar eller fasaden. Det är heller inte tillåtet att måla om, montera solskydd eller markiser.
Rökning
Du får inte röka i trapphuset eller i andra gemensamma utrymmen så som tvättstuga, hiss, entré eller Miljöbod, i något av våra hus. Eftersom många tycker att cigarettrök är obehaglig ber vi dig visa hänsyn mot dina grannar. Rök därför helst inte heller på balkongen. Tänk även på att inte slänga fimpar utomhus.
Rökfritt hus
Vissa av våra hus är helt rökfria. Bor du i ett rökfritt hus får du dessutom inte röka i lägenheten, eller på balkongen.
Rökförbud på lekplatser
Kom ihåg att det är rökförbud enligt lag vid alla lekplatser.
Mata inte fåglar från balkongen
Råttor och möss lockas av spilld mat. Därför är det inte tillåtet att mata fåglar vare sig från balkongen eller på gården.
Använd elgrill på balkongen, men grilla helst på gården
Om du ska grilla är det bästa om du går ut på gården. Då är risken minst att du stör dina grannar med os och rök. Tänk på att inte ställa grillen nära buskar eller andra växter och kom ihåg att göra rent efter dig.
På balkongen rekommenderar vi elgrill för att undvika os och rök. Kolgrill är inte tillåten, på grund av brandrisken. Om du har en gasolgrill, tänk på att gasolbehållaren får vara på max fem liter (blå campingbehållare) om du har den i lägenheten eller på en inglasad balkong. På en öppen balkong får du ha en gasolbehållare om max 30 liter (P11).
Om du har en uteplats går det bra att använda en kolgrill. Tänk då på att inte ställa kolgrillen för nära fasaden på grund av brandrisken, men även för att dina grannar inte ska bli störda av röken.
Håll alltid koll på grillen, visa hänsyn mot dina grannar och grilla försiktigt.
Plantera gärna på uteplatsen och sköt om växterna
Du som har en uteplats ansvarar för att den ser välskött och städad ut. Du får gärna plantera blommor, grönsaker och buskar på uteplatsen, men du måste själv sköta om dem. Har du en gräsmatta ska du hålla den klippt.
Om det finns en häck mellan din uteplats och din grannes, sköter du och din granne om den gemensamt. Om din häck gränsar mot vår mark, sköter du om insidan och vi på Mimer ansvarar för utsidan och ovansidan.
Balkong, uteplats och tomt är inte förråd
Om din bostad har en uteplats eller trädgård är det ditt ansvar att hålla efter så att den ser välskött, städad och trevlig ut. Trots att utrymmet inte får används som förråd har det ibland tyvärr förekommit problem med skräp och diverse bråte. Det kan få förödande konsekvenser vid en eldsvåda.
Vi besiktar därför uteplatserna med jämna mellanrum för att hålla området välskött och trevligt. Om du inte sköter din uteplats, tomt eller trädgård kan det medföra en kostnad för dig.
För dig som har träd på tomten
Om du upplever något bekymmer med trädet/träden som du har på tomten, gör du en serviceanmälan. Därefter beslutar vi om eventuella åtgärder. Det är inte tillåtet att själv såga i träden.
Kontakta oss om du vill bygga spaljé eller staket
Det är inte tillåtet att bygga ett staket eller en spaljé utan tillåtelse från oss. Om du vill bygga en spaljé eller ett staket, gör en serviceanmälan. Vi måste godkänna bygget och vi kan ge dig instruktioner och råd. När spaljén eller staketet är på plats är det du som ska sköta och reparera det.
Senast uppdaterad: 11 oktober 2022 kl. 15:17