100 år till med spännande hus
Vi har en hel del hus som förtjänar lite extra uppmärksamhet. Moderna, gamla, stora och små. Här presenterar vi ett urval av spännande och tidsenliga byggnader – byggda i olika tidsepoker och utspridda i våra områden. Ett av dem är såklart Helvetet – Mimers första hus.
Vad tänkte arkitekten när byggnaden ritades, finns de någon ny teknik i byggnaden som Mimer vill belysa lite extra och varför kallas egentligen Mimers första hus för ”Helvetet”?
Helvetet
Stadsdel: Västermalm
Byggår: 1919
Det var här allting började, centralt i korsningen av Västermalmsgatan och Lidmansvägen, 1920. Här hittar du vår allra första byggnad som kom att kallas för Helvetet. Grannhuset var nämligen Himmelriket. Byggnaden är idag ombildad till bostadsrätt, men vi glömmer aldrig vår förstfödda.
Mesanseglet
Stadsdel: Öster Mälarstrand
Byggår: 2015
Mesanseglet – ett av de mer spännande husen här i Västerås. Det är stans högsta trähus med en uppseendeväckande arkitektur och stora böljande balkonger. Huset är unikt eftersom det är helt byggt i trä. Det är bra för både människan och miljön (win-win). Är trähus kanske framtidens boende?
Kärrbo
Stadsdel: Skultuna
Byggår: 1780
Precis intill det anrika Mässingsbruket i Skultuna ligger Kärrbohusen. Vackra, rödmålade kulturhus med låg takhöjd och egna små trädgårdar med ovanliga äppelträd. Från början var det gamla arbetarbostäder men idag är de rena sommarstugeidyllen, om du frågar oss. Tänk vad fint att något från 1700-talet kan funka så bra än idag!
Skälbygatan
Stadsdel: Skälby
Byggår: 1977-1978
I Västerås kryllar det av spännande hus i alla dess former. På västra sidan breder Skälbygatan ut sig. Hela området har en ombonad radhus- och småstadskänsla med mysiga trädgårdar och fasader i blandade färger. Och när man kollar på husen med två våningar är det lätt att förstå varför de brukar kallas giraffstall.
Vallbyskrapan
Stadsdel: Vallby
Byggår: 1990
I början av 80-talet behövde Vallby rustas upp. En massiv modernisering tog fart och blev klar lagom till Bo90, då Vallby blev centrum för hela Svenska bostadsmässan. Alla var där! Till och med kungen som invigde mässan med att greppa spaden och plantera några träd. Den 17 våningar höga ”Vallbyskrapan” blev en ståtlig markör för det nya Vallby.
Skallbergsrundeln
Stadsdel: Skallberget
Byggår: 1949
Det är lite som att kliva in i en oas, när man går genom öppningen i huset längst upp på Skallbergsgatan. Det är som att hela Skallbergsrundeln omfamnar en. Området växte fram under 40-talet med drömmen om ett grannskap som skulle uppmuntra till umgänge och gemenskap. Arkitekten Nils Tesch lyckades så bra med sin vision att området idag används som exempel under arkitektutbildningar!
Kaserngatan
Stadsdel: Viksäng
Byggår: Tidigt 1900-tal
Att bo i de gamla regementskasernerna på Viksäng är mycket eftertraktat, och man kan lätt förstå varför. Vindsvåningar med takbjälkar, vindskupor och utsikt över Mälaren är helt klart lockande. Att dessutom kunna ta en kort promenad och befinna sig i hamnen eller sätta sig på cykeln och vara i centrum på under 10 minuter gör inte det hela sämre. De byggdes tidigt 1900-tal för Västerås garnison, men istället för att riva dessa fina byggnader togs de tillvara och omvandlades till lägenheter. Hållbart både historiskt och miljömässigt!
Skolgatan
Stadsdel: Kyrkbacken
Byggår: 1909/1968
Det är svårt att tänka sig att Kyrkbacken en gång var stadens slumområde. Ända in på 60-talet fanns här varken vatten eller avlopp. Många hus var dessutom brandfarliga. Som den här pärlan på Skolgatan som brann ner på 60-talet. Turligt nog spred sig inte elden vidare och med hjälp av gamla foton kunde huset byggas upp som innan. Men staden hade fått nog. De ville riva och bygga nytt. Som tur var höll inte Mimer med. De köpte upp flera fastigheter och såg till att bevara Kyrkbacken. Fast med rinnande vatten och fungerande avlopp.
Parkflygeln
Stadsdel: Nordanby Äng
Byggår: 2016
Har du besökt Nordanby äng någon gång? Området som förvandlades från betesmark till en helt ny stadsdel 2017. När man står där mellan husen är det svårt att greppa att utanför passerar en av Västerås mest trafikerade vägar. Det 120 meter långa, böljande huset som kallas för Parkflygeln är en naturlig fond mot trafiken utanför. Där innanför uppenbarar sig en lugn parkmiljö med lekpark, växthus och en hel drös av odlingsglada grannar.
Grottvägen
Stadsdel: Pettersberg
Byggår: 2011
Välkommen till kvarteret Bergsgrottan på Pettersberg. Bergsgrottan är vårt allra första passivhusprojekt. Fokus vid bygget låg på miljövänlighet. Bland annat har träet värmebehandlats för att stå emot fukt, röta och mögelangrepp. Fasaden är därför helt underhållsfri och har med åren fått en vacker grå färg. Den här grottan är nog till och med Batman avundsjuk på.
Ivar/Kåre/Josef
Stadsdel: Östermalm
Byggår: 1913-1917
Ivar, Kåre, Josef. Byggda under 1910-talet, som arbetarbostäder till ASEA, har dessa grannkvarter mitt i centrala Västerås verkligen varit älskade av många genom åren. Innergårdarna är skapta med barnen i åtanke. En plats där de kunde springa fritt och leka. Och tur var väl det, då var det nämligen lyx för en fembarnsfamilj att bo i en etta på 27 kvadrat, med torrdass i källaren. Men de där innegårdarna skänker lika mycket glädje nu som då, det är vi tvärsäkra på.
Senast uppdaterad: 17 oktober 2022 kl. 11:04